Meni

Predgovor

Inštitut za novejšo zgodovino je v okviru svojega objavljanja digitaliziranih zgodovinskih virov, ki zadevajo slovensko narodno, idejnopolitično in socialnogospodarsko misel v času od nastanka modernih političnih strank v začetku devetdesetih let 19. stoletja do druge svetovne vojne na Slovenskem leta 1941 objavil dvoje korpusov besedil – Programi slovenskih političnih organizacij 1890–1918 : [zbornik programov slovenskih političnih strank in subjektov med leti 1890 in 1918]. Sistory : zgodovina Slovenije. http://hdl.handle.net/11686/36134 in Programi slovenskih političnih strank, organizacij in društev v letih 1918–1928 : pregled k slovenski politični zgodovini. Elektronska izd. 1.0. Ljubljana: Inštitut za novejšo zgodovino, 2018. http://hdl.handle.net/11686/38363. V njih so objavljena programska besedila političnih subjektov iz celotnega slovenskega političnega spektra – od katoliškega, liberalnega in marksističnega (socialisti, komunisti) tabora do političnih strank, organizacij in združenj, ki so jih organizirali izven njih. Enako smo storili v pričujočem korpusu besedil Političnoprogramske, idejne in družbene smernice na Slovenskem v Kraljevini SHS/Jugoslaviji v letih 1929–1941 : zbirka in korpus besedil ter vsebinskih pripomb in s tem po izvirnih dokumentih zaokrožili prikaz slovenske narodne, idejnopolitične in socialnogospodarske misli v dobi moderne. Upamo, da smo na ta način strokovni in širši javnosti zagotovili dovolj širok vpogled v polstoletno razgibanost slovenske politike do druge svetovne vojne. Ta je seveda potreben za spoznavanje in objektivno vrednotenje zgodovinskega razvoja v tem obdobju, saj prikazuje stvarno celoto tedanjih temeljnih slovenskih opredelitev in dogajanja ter onemogoča samovoljne ideološke in politične interpretacije preteklosti. Objava (digitaliziranih) zgodovinskih virov razkriva osnovna načela zgodovinskih razvojnih procesov ter družbe, naroda, države in posameznika v njih.

V korpusu besedil Političnoprogramske, idejne in družbene smernice na Slovenskem v Kraljevini SHS/Jugoslaviji v letih 1929–1941 : zbirka in korpus besedil ter vsebinskih pripomb smo, v razliko od prejšnjih, poleg strankarskih in drugih programskih besedil objavili tudi načelne ocene narodnega, idejnega, političnega in socialnogospodarskega položaja, ki so jih v tridesetih letih 20. stoletja oblikovali v slovenskem političnem prostoru. S tem smo poudarili stopnjevano politično dinamiko, ki se je razvila v desetletju pred drugo svetovno vojno. Glavne idejne, narodnokulturne ter notranje- in zunanjepolitične smernice na Slovenskem, ki so jih oblikovali v imenovanem času, so tako temeljiteje osvetljene z več posameznih gledišč. Naj opozorimo, da so objavljeni dokumenti naslovljeni z vsebinskimi naslovi, v spremni opombi pa so navedeni njihova predhodna objava ali nahajališče in prvotni naslov. Besedila nekaterih dokumentov zaradi urejevanja avtorskih pravic trenutno še niso dostopna v okviru pričujočega korpusa. Uporabnica oziroma uporabnik se lahko z njimi seznanita preko pridanega linka, ki ju neposredno vodi k njihovi prvotni objavi, dostopni v Digitalni knjižnici Slovenije - dLib.si. Pri posameznih dokumentih opozarjamo, da je objava njihovih besedil v procesu urejanja avtorskih pravic.

Priprava zbirke in korpusa Političnoprogramske, idejne in družbene smernice na Slovenskem v Kraljevini SHS/Jugoslaviji v letih 1929–1941 je bila opravljena v okviru raziskovalnega programa Digitalna humanistika: viri, orodja in metode, ki ga pod vodstvom prof. dr. Darje Fišer izvaja Inštitut za novejšo zgodovino. Pri tem sta vso tehnično in drugo z njo povezano pomoč zagotovila kolega Karin Konda in Mihael Ojsteršek, člana inštitutske programske skupine Raziskovalna infrastruktura, ki jo vodi dr. Mojca Šorn. Z njihovo podporo so bili opravljeni tako digitalizacija dokumentov, ki so doslej obstajali le v fizični obliki, kot tudi prenos vseh v korpusu zajetih dokumentov v zapis XML (z upoštevanjem smernic TEI) in objava korpusa na inštitutskem portalu Sistory. Korpusa brez njihove pomoči ne bi bilo mogoče pripraviti v zamišljeni obliki. Vsem velja resnično topla zahvala za njihov prispevek k objavi pričujočega korpusa. In prav tako tudi direktorju inštituta dr. Andreju Pančurju, ki je sprožil in nato z razumevanjem spremljal njegovo nastajanje. S to prijetno zahvalo korpus predajamo javnostim v uporabo.

V Ljubljani,
dr. Jurij Perovšek